ÇIFTLIK FAALIYETLERININ ÇEŞITLENDIRILMESI VE IŞ GELIŞTIRME

302

ZANAATKARLIK VE KATMA DEĞERLİ YÖRESEL ÜRÜN İŞLETMELERİ

 302 TEDBİRİ KAPSAMINDA PLANLANABİLECEK YATIRIM KONULARI

  • Zanaatkarlık Ve Katma Değerli Yöresel Ürün İşletmeleri
  • Zanaatkarlık
  • Gıda olan veya gıda olmayan ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması

NIHAI YARARLANICILAR 

  • Çiftlik içi veya dışı faaliyetlerini çeşitlendiren çiftçiler veya çiftlik hanehalkı üyeleri
  • tarımdan başka ekonomik faaliyeti bulunmayan
  • 5488 no’lu Tarım Kanunun 3. maddesinde tanımlanan şekilde gerçek kişilerdir
  • kentsel veya kırsal alanlarda yerleşmiş olmalarına bakılmaksızın uygun yararlanıcılardır.
  • Tarım ve Orman İl/ilçe tarafından verilen belge ile statülerini kanıtlamaKırsal alanlardaki gerçek kişiler:
  • Kırsal alanda yaşadığını kanıtlayan ve ekonomik ekonomik faaliyet gerçekleştiren gerçek kişiler.
  • “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi”ne göre kırsal alanda ikamet ediyor olmalıdır. 
  • Kırsal alanlardaki özel tüzel kişiler
  • Kırsal alanlarda kurulmuş olan veya faaliyet gösteren özel tüzel kişilikler
  • Kırsal alanların dışında kurulmuş olan tüzel kişilikler, eğer desteklenen yatırımları/faaliyetleri kırsal alanda bulunuyor ise uygun yararlanıcı olabilirler

       GENEL UYGUNLUK KRİTERLERİ

  • Mikro Ve Küçük İşletme Olarak Tanımlanan Tüm Tüzel Ve Gerçek Kişiler Yatırım İçin Uygundur
  • Mikro işletme = 10 kişiden az yıllık çalışan ,yıllık net satış 3 milyon Türk Lirasını aşmayan
  • Küçük işletme: 50  kişiden az yıllık çalışan, yıllık net satış 25 milyon Türk Lirasını aşmayan
  • Yatırımların yeri kırsal alanda olan yatırımlar desteklenmektedir.
  • İstisna olarak Çiftçi veya çiftçihane halkı üyelerinin Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, , arıcılık ve , zanaatkarlık ve katma değerli ürünler veya su ürünleri yetiştiriciliği yatırım yeri kırsalda olma zorunluluğu yoktur.
  • Su ürünleri restoranı veya zanaatkarlık ürünleri konusunda üretim yerinin uzantı olarak satış noktası kurmak isteyen kırsal alanlarda yaşayan gerçek kişilerin yatırım yeri kırsal olmayabilir.
  • Kosgeb üyesi olma zorunluluğu yoktur.
  • Baş. Sahibi veya temsile yetkili 18 yaşını doldurmuş olmalı ve 65 büyük olmayacak
  • Kiralama varsa süresi yatırım tamamlama (Son Ödeme) süresi itibariyle en az 7 yılı kapsamalı
  • Kamu hissesi %25’den fazla olan tüzel kişilikler uygun değildir
  • Vergi sistemine kayıtlı olmalıdır. Vergi ve sosyal güvenlik borçlarının bulunmaması gerekmektedir.
  • Gerçek Kişilerde Başvuru Sahibinin Kendisi Veya Yasal Temsilcisi, Tüzel Kişilerde İse Tüzel Kişilik Tarafından Temsil Ve İlzama Yetkilendirilmiş Kişi(Ler)Veya Yasal Temsilcileri Tarafından Yürütülmelidir
  • Sıralama kriterlerinden 30 puandan az alan başvurular reddedilecektir

SPESIFIK UYGUNLUK KRITERLERI

Başvuru sahibine ait  yatırımın kapasitesi aşağıdaki limitleri aşamaz

ZANAATKARLIK VE KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER

302-3

  • Başvuru sahibi çiftçi veya çiftlik hanehalkının bir üyesi değilse, yatırım kırsal alanlarda olmalıdır.
  • Eğer başvuru sahibi kırsal alanda yaşayan gerçek kişi ise, yatırım kırsal alanda olmalıdır
  • Süt işleme konusunda yapılan yatırımların kapasitesi, makksimum 10 ton/gün olacaktır
  • Et işleme konusunda yapılan yatırımların kapasitesi, maksimum 0,5 ton/gün olacaktır
  • Desteklenecek faaliyetler “Zanaatkarlık Listesi”nde yer almaktadır
  • Zanaatkarlık ve katma değerli ürünler kapsamında yalnızca mikro işletmeler desteklenecektir

Katma Değerli Ürün

Bir ürünün fiziksel durumunda meydana gelen değişikliği ifade eder, örneğin çilekten çilek reçeli yapmak gibi

GIDA OLAN KATMA DEĞERLİ ÜRÜN ÖRNEKLERİ

  • Meyve ve Sebze İşleme (Biber Salçası, Püre, Pekmez, Marmelat, Reçel, Pestil, Turşu, Meyve ve Sebze Suları, Konserve, Sirke, Közleme, Salamura, Ekşiler, Ezme)
  • Sofralık Zeytin ve Zeytin Mamulleri – Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin İmalatı
  • – Boza– Salep – Bakliyat (İşleme ve Paketleme)
  • – Mısır Kurutma – Yerel Yiyecek (Yemek, Börek, Tatlı, Şekerlemeler, Unlu Mamüller)
  • – Baharatlar – Kaya Tuzu – Bitki Çayları ve Aromatik Kahveler
  • – Pamuk Yağı, Defne Yağı, Susam Yağı – Soslar – Kemiksuyu

GIDA OLMAYAN KATMA DEĞERLİ ÜRÜN ÖRNEKLERİ

  • Sabun – GülsuyU
  • Pelet (biyo-yakıt) ve Briket (biyo-yakıt)
  • Prina

DESTEK ORANI:

Ağrı, Ardahan, Balıkesir, Çankırı, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hatay, Isparta,

Karaman, Kars, Mersin, Muş, Tokat ve Yozgat illerinde

Hibe Oranı ,%65

En Az 5.000 Avro – En Fazla 500.000 Avro, 

Diğer 27 IPARD illerinde

Hibe Oranı ,%55

TAKSİT SAYISI

Uygun harcamaların toplam değeri:

  • Uygun harcamaların toplam değerinin 500.000 TL ve altında olduğu yatırımlarda ödeme tek taksit halinde
  • Uygun harcamaların toplam değerinin 500.000 TL üzeri olduğu yatırımlarda ödeme en fazla iki taksit

DESTEKLENEN HARCAMA KALEMLERİ

  • İNŞAAT İŞLERİ HARCAMALARI
  • MAKİNA EKİPMAN ALIMLARI
  • DANIŞMANLIK HİZMETLERİ- MİMARİ PROJE ÇİZİMLERİ
  • Hizmet Alımları Gideri Max Uygun Harcama Kaleminin %12 Kadar Olabilir
  • Uygun Harcama Kaleminin % 4’ü ve 6.000 Euro Geçmeyen İŞ PLANI hazırlığı  (teknik proje ve fizibilite hazırlığı dahil) 
  • GÖRÜNÜRLÜK HARCAMALARI
  • uygun harcama tutarının en fazla %1 oranında görünürlük gideri ayrılabilir 

SEKTÖRLERE ÖZEL UYGUN HARCAMALAR

Zanaatkarlık ve katma değerli ürünler

  • İşletme binaları ve üretim tesislerinin inşası ,modernizasyonu, kurulması, genişletilmesi ve yeniden inşası,
  • Yerel gıdalar ve tarımsal ürünlerin üretilmesi ve paketlenmesi için ve ayrıca el sanatları faaliyetleri için özel ekipman alımı,
  • Paketleme tesisleri, ekipmanı konusunda fiziksel yatırımlar,
  • Aynı il sınırları içerisinde yer alan dükkanlar ve standların kurulması dahil olmak üzere, katma değerli ürünler veya zanaatkarlık için, tanıtım ve pazarlama ile ilişkili yatırımlar,
  • Kendi tüketimi için yenilenebilir enerji üretimi amacıyla makine/ekipman alımı ve inşaat işleri.

İNŞAAT İŞLERİ İÇİN KRİTERLER

Gıda Ürünleri İşleme ve/veya Paketlemeye Özel Kriterler

  • Mimari projede belirtilen tüm mahallerin kullanım amacı yatırımın konusu ile uyumlu olmalıdır (Uygun harcamalarda yapım işi söz konusu ise)
  • İşletmenin çevresindeki zemin uygun malzemeyle kaplanmış olmalıdır (asfalt, beton vs.)
  • Üretim alanına giriş kısmında/kısımlarında uygun hijyen alanı oluşturulmuş olmalıdır.
  • Tuvalet girişi üretim alanından ayrılmış olmalıdır.
  • Proje çalışanlar için soyunma odası içermelidir.
  • Proje temiz ve atık su sistemleri içermelidir.
  • Zemin dayanıklı, su geçirmez, yıkanabilir, toksik olmayan ve dezenfeksiyon gerektiğinde kolayca temizlenen malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
  • Zeminde uygun drenaj sistemi olmalıdır.
  • Duvarlar dayanıklı, su geçirmez, yıkanabilir, toksik olmayan ve dezenfeksiyon gerektiğinde kolayca temizlenen malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
  • Tavan (tavan yoksa, çatının iç yüzeyi) kir birikmesini engelleyecek, yoğuşmayı
  • azaltacak, istenmeyen küf oluşumunu ve aşağı partikül düşmesini engelleyecek biçimde
  • imal edilmiş olmalıdır.
  • Kapı ve pencereler uygun malzemeden (pürüzsüz, emici olmayan özellikte, dezenfeksiyon gerektiğinde kolayca temizlenebilir) imal edilmiş olmalıdır.
  • İşletmenin giriş kapısı doğrudan üretim alanına açılmamalıdır.
  • Tüm üretim alanları; kirli havayı tahliye eden, temiz hava veren özellikte havalandırma tesisatı içermelidir.
  • 14 Üretim sırasında ürünün hava ile teması söz konusu ise klima/iklimlendirme tesisatı bulunmalıdır.

ÜRETİM BİNASI 

  • Taş İşleme-Mermer, Ahşap İşi:

Ham madde/ürün depolama alanları dâhil olmak üzere üretim binası büyüklüğünün

maksimum 1000 m² olması gerekmektedir.

  • Dokumacılık:

Ham madde/ürün depolama ve sevkiyat alanları dâhil olmak üzere üretim binası

büyüklüğünün maksimum 1500 m² olması gerekmektedir.

  • Zeytinyağı Üretimi:

Ham madde/ürün depolama ve ambalajlama/paketleme alanları dâhil olmak üzere üretim binası büyüklüğünün maksimum 400 m² olması gerekmektedir. Zeytinyağı tesisi; zeytin işleme ile kombine ise üretim binasının büyüklüğü; ham madde/ürün depolama ve ambalajlama/paketleme alanları dahil olmak üzere maksimum 600 m2 olması  gerekmektedir. Yeraltı ve yerüstü salamura zeytin depolama alanı bu sınırın dışında

tutulmalıdır.

  • Mısır Kurutma:

Bu kapsamdaki projelerde genellikle kurutma işlemi silolarda gerçekleşmektedir. Bu nedenle üretim binası için maksimum veya minimum bir büyüklük belirtmek yerine toplam üretim kapasitesi için bir sınırın belirlenmesi daha uygundur. Toplam kapasitesinin maksimum 70.000 ton/yıl (yaş mısır) olması gerekmektedir.

  • Leblebi Üretimi:

Ham madde/ürün depolama alanları dâhil olmak üzere üretim binası büyüklüğünün maksimum 400 m² olması gerekmektedir. Ham nohuttan leblebi üretimi yapılması durumunda, nohuttun olgunlaşması için gerekli serme alanı;

Serme Alanı (m²) = Günlük Nohut İşleme Kapasitesi (ton/gün) X Nohuttun Serilmesi için Kullanılacak Alan* (m²/ton) X Nohuttun Olgunlaşması için Geçen Süre** (gün) formülü ile hesaplanmalıdır.

* 1 ton nohuttun serilmesi için kullanılacak alan 8 m²

** 1 ton nohuttun olgunlaşması için geçen süre maksimum 45 gün

İDARİ BİNA

Üretim binası içinde yer almayıp ayrıca bir idari bina yapılması gerektiği durumda ise öncelikle yatırımın kapasitesi ve tam zamanlı çalışan sayısı ile orantılı büyüklükte mekân gereklilikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla birlikte ofisler, yemek odası, soyunma odası, tuvalet ve banyo unsurlarını içeren idari binaların toplam brüt büyüklüğü üst sınırının İdari binaların toplam bürüt büyüklüğü üst sınırının 120 m2  olacak şekilde yapılması (bu rakamda artış yapılmaması)

gerekmektedir.

ZORUNLU MAKİNE-EKİPMANLAR 

Üretimde Bulunması Teknik Olarak Zorunlu Makine-Ekipman Listesi

Süt İşleme Tesislerinde Gerekli Görülen Makine-Ekipmanlar 

Süt Alımı, Depolama ve Ön İşlemler

  • Transfer Pompası (Süt transferinin olduğu her aşamada zorunludur)
  • Süt Kabul Tankı
  • Pastörizatör
  • Klarifikatör

Yoğurt

  • Süt alım, depolama ve ön işlemlerde gösterilen makineler
  • Homojenizatör (Kaymaksız yoğurt için zorunludur)
  • Evaporatör
  • Dolum makinesi/Tabancası (Set tipi yoğurt için zorunludur

Ayran

  • Süt alım, depolama ve ön işlemlerde gösterilen makineler
  • Homojenizatör
  • Proses Tankı
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi veya Dolum Makinesi

Beyaz Peynir

  • Süt alım, depolama ve ön işlemlerde gösterilen makineler
  • Proses Teknesi
  • Proses Tankı (Salamura Tankı/Pastörize amaçlı)
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi (Teneke Kapama Makinesi, Kapak Kapama Makinesi vb.)

Kaşar Peyniri

  • Süt alım, depolama ve ön işlemlerde gösterilen makineler
  • Proses Tankı
  • Kaşar Kuru veya Sulu Haşlama Makinesi/Form/Gramajlama makinesi
  • Ürün Taşıma Arabası/Ürün Rafı
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi

Tereyağı

  • Süt alım, depolama ve ön işlemlerde gösterilen makineler
  • Pastörizatör (Krema Pastörizatörü)
  • Yayık
  • Form/Gramajlama Makinesi (Geleneksel yöntem tereyağı üretimi için)

Pastörize Süt 

  • Süt alım, depolama ve ön işlemlerde gösterilen makineler
  • Homojenizatör
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi veya Dolum Makinesi

UHT Süt

  • Süt alım, depolama ve ön işlemlerde gösterilen makineler
  • Homojenizatör
  • UHT Süt Sterilizatörü
  • Aseptik Tank
  • Paketleme Makinesi veya Dolum Makinesi (UHT Dolum ve Paketleme Makinesi)

Lor

  • Lor Presi

Dondurma

  • Süt alım, depolama ve ön işlemlerde gösterilen makineler (Sütü kendi işleyen işletmeler için)
  • Proses Tankı (Karıştırma Tankı)
  • Homojenizatör
  • Dondurucu (Dondurma Dondurucu)
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi (Stick, külah ve kâse dondurma üretiminde gereklidir) 

Kırmızı Et İşleme Tesislerinde Gerekli Görülen Makine-Ekipmanlar

Sucuk Üretimi

  • Kuter veya Karıştırma Makinesi veya Mikser
  • Kıyma Makinesi
  • Dolum Makinesi
  • Fırın (Pişirme, kurutma, fümeleme için)/(Doğal olgunlaştırma yapılmayan tesislerde)
  • Fermantasyon Ünitesi
  • Askı Arabası
  • Metal Dedektörü

Sosis Üretimi

  • Kuter veya Karıştırma Makinesi veya Mikser
  • Kıyma Makinesi
  • Dolum Makinesi
  • Fırın (Pişirme, kurutma, fümeleme için)
  • Askı Arabası
  • Haşlama Makinesi
  • Sosis Soyma Makinesi (Soyulmuş sosis üreten tesisler için)
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi
  • Metal Dedektörü

Salam Üretimi

  • Kuter veya Karıştırma Makinesi veya Mikser
  • Kıyma Makinesi
  • Dolum Makinesi
  • Fırın (Pişirme, kurutma, fümeleme için)
  • Askı Arabası
  • Haşlama Makinesi
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi
  • Metal Dedektörü

Kavurma Üretimi

  • Kavurma Kazanı
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi
  • Metal Dedektörü

Pastırma Üretimi

  • Pres Makinesi (Pastırma Presi)
  • Askı Arabası
  • Metal Dedektörü

Döner Üretimi

  • Kıyma Makinesi
  • Et Yaprak Açma Makinesi
  • Metal Dedektörü

Dana Jambon Üretimi

  • Karıştırma Makinesi veya Mikser
  • Dolum Makinesi
  • Fırın
  • Masajlama Makinesi
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi
  • Metal Dedektörü

Endüstriyel Köfte Üretimi

  • Kıyma Makinesi
  • Karıştırma Makinesi veya Mikser
  • Fırın
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi
  • Metal Dedektörü

Beyaz Et İşleme Tesislerinde Gerekli Görülen Makine-Ekipmanlar

Sosis Üretimi

  • Kıyma Makinesi
  • Kuter veya Karıştırma Makinesi veya Mikser
  • Dolum Makinesi
  • Fırın
  • Sosis Soyma Makinesi (Soyulmuş sosis üreten tesisler için)
  • Askı Arabası
  • Haşlama Makinesi
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi
  • Metal Dedektörü

Fermente Sucuk Üretimi

  • Kıyma Makinesi
  • Kuter veya Karıştırma Makinesi veya Mikser
  • Dolum Makinesi
  • Fırın
  • Fermantasyon Ünitesi
  • Askı Arabası
  • Metal Dedektörü

Salam Üretimi

  • Kıyma Makinesi
  • Kuter veya Karıştırma Makinesi veya Mikser
  • Dolum Makinesi
  • Fırın
  • Askı Arabası
  • Haşlama Makinesi
  • Paketleme/Ambalajlama Makinesi
  • Metal Dedektörü

Yenilenebilir Enerji Sistemleri için Gerekli Görülen Makine-Ekipmanlar

  • İzleme Sistemleri